appbibliotek.no logo

TubusOne munnpinne

Beskrevet av Frank Lunde. TubusOne er en munnpinne med innebygget sug- og blåsfunksjon til bruk sammen med nettbrett, smarttelefoner og datamaskiner med trykkfølsomme skjermer.

Personer med høye ryggmargsskader og noen nevrologiske sykdommer, kan risikere kun å ha bevegelse i hodet og øverste del av nakken. De har ikke  mulighet for å bruke fingrene til å betjene nettbrettet eller smarttelefonen på samme måte som flertallet av de som bruker slike enheter. Til denne lille brukergruppen har det danske firmaet Tubus Technology utviklet produktet TubusOne.

TubusOne er et lett rør med en bevegelig kjerne montert på et munnstykke.  Brukeren betjener den trykkfølsomme skjermen ved å bevege en tuppen av den bevegelige kjernen over skjermen ,og trykker på eller drar objekter på skjermen ved å øke lufttrykket i munnhulen mot munnstykket. Dette får kjernen til å bevege seg mot mot skjermen og man kan utføre ting på nettbrettet.

TubusOne kommer sammen med et feste som plasseres på nettbrettet/telefonen f.eks. over Hjem-knappen. Dette gjør det også enkelt å vekke opp enheten når man skal ta den i bruk. TubusOne fungerer best når man bruker tilgjengelighetsfunksjoner som gjør det enklere å bruke nettbrettet når man kun har et trykkpunkt på skjermen. På nettbrett og telefoner fra Apple kalles denne funksjonen for AssistiveTouch.

Les mer om AssitiveTouch i Apples Brukerveiledning

Se en enkel demonstrasjon av TubusOne på Youtube:

Lenke til produsentens hjemmeside:

http://tubusone.com/Spor fra din side.

nav_pos_logo_RGB Nav samarbeider om innhold med Statped Læringsressurs Statped Læringsressurs