appbibliotek.no logo

Odysee

Beskrevet av Birger Kjelbye.


Odysee
I denne appen kan du oppleve hvordan det er å bevege seg rundt med et synstap.Hvordan virker den?

Har du lurt på hvordan det er å bevege seg rundt med et synstap som Aldersrelatert Macula Degenerasjon (AMD) eller Retinopati, der sentralsynet blir erstattet av en sort flekk? Eller kanskje alt syn er borte, og du må gå med en hvit stokk for å navigere deg rundt? Denne appen simulerer dette. Telefonen din simulerer den hvite stokken. Du navigerer deg rundt i et miljø der du orienterer deg via lyder når stokken treffer et objekt, og lydene fra miljøet omkring. Du holder telefonen foran deg som en typisk hvit stokk, og svinger den fra side til side, og du får lyd tilbake når den “ser” en hindring.

Innstillinger/ funksjoner

Du går gjennom flere øvelser – tutorials – der du blant annet må gå rundt i en stue, en park og et marked. Du er en gammel mann, en middelaldrende dame, eller en ung gutt. Alle har forskjellige øyesykdommer som blir forklart og simulert, slik at du kan få et inntrykk av hva det vil si å orientere seg med, for eksempel AMD, som er svært vanlig blant den eldre befolkning.

Det anbefales at du tar på deg hodetelefoner når du bruker denne simulatoren, for å få en mer riktig lydopplevelse. Særlig i parken er det en fin stereosimulering, så du nesten kan føle gresset under bena og innsjøen som nærmer seg, iblandet bølgeskvulp og kvekking fra endene som dupper i vannet.

Dette er en grei simulator som beskriver noen av de vanligste øyelidelser. Den er utviklet i Malaysia, men er aktuell også for våre breddegrader, siden øyesykdommer og lidelser er universelle.

Denne appen kan være spesielt godt egnet for folk som jobber med synshemmede enten på institusjon, skole eller organisasjon, men også pårørende til en person som for eksempel nettopp har opplevd å bli diagnostisert med for eksempel AMD.

Kompatibilitet

Kompatibel med Android.

Veiledning til bruk av appen

Tilgjengelighet

Spor fra din side.

Brukererfaringer

nav_pos_logo_RGB Nav samarbeider om innhold med Statped Læringsressurs Statped Læringsressurs