appbibliotek.no logo
  • Hjem
  • App
  • AirVox – Gesture Controlled Music

AirVox – Gesture Controlled Music

Beskrevet av Hilde Fresjarå.


AirVox – Gesture Controlled Music
AirVox registrerer bevegelsene man gjør med hendene via enhetens kamera og overfører bevegelsene til musikk.
Anmeldelsen er skrevet i samarbeid med  SKUG-senteret ved kulturskolen i Tromsø kommune.Hvordan virker den?

Avstanden til enheten bestemmer hvilken tonehøyde man spiller. Hvilke toner som er tilgjengelig bestemmes ut fra hvilken skala eller akkord som er valgt. Filtrene endrer klangen på lyden.

Innstillinger/ funksjoner

Man kan spille med en hånd som beveges mot og fra kameraet på iPad/iPhone, men AirVox er egentlig laget for å spilles med to hender. Skjermen er delt i to med en vertikal linje. Venstre hand styrer et filter, og høyre hand styrer tonehøyde. Dette er grundig forklart her (på engelsk): http://www.yonac.com/AirVox/AirVoxHelp.pdf 

Innstillinger i appen (nede til venstre på skjermen)

På tannhjulet (settings):

  • Velg filter (som styres på venstre side, evt med venstre hånd)
  • Velg skala eller akkord (arpeggio – akkorden spilt tone for tone)
  • Velg toneart og oktav (grunntone/hvilken tone skalaen starter på)
  • Velg toneomfang (i antall oktaver)
  • Velg om man vil vise tonenavn, om det skal bli stille når man beveger seg ut av kamera, og om knappene på synthen skal roteres eller bare stilles inn med bevegelser opp og ned på skjermen

På ikonet med «huskefingeren» kan man laste inn forhåndsprogrammerte innstillinger for lyden. Disse er lagret i tre forskjellige banker.

På ikonet med «lydbølgen» kan man endre på lyden ved å skru på knappene på synthen. Hvis man vil ta vare på den lyden man har laget – trykk på «huskefingeren» og disken. Da kan man legge navn på sin egen lyd, og lagre den. Den blir automatisk lagret i en fjerde bank som inneholder brukerens lyder.

Pedagogisk bruk

Appen gjør det mulig for mennesker med store bevegelsesvansker å skape musikk, uten å trenge å kunne trykke på en skjerm. Ved å bevege handa foran kamera spiller man toner fra en valgt skala. Det går an å spille med for eksempel hodet eller en fot, men det virker som kameraet ser etter hudfarge – så her må man prøve seg litt fram for å få det til å virke sånn som man vil, før man for eksempel fester iPaden i en posisjon på en festearm.

Dette er en app som passer særlig godt for å spille improvisasjoner. For eksempel kan noen andre spille akkorder på piano, gitar eller andre apper som Garage band, samtidig som man improviserer med en skala som passer fra AirVox.

Hvis man fester «instrumentet» nært noens hode kan de ikke flytte seg bort fra skjermen og slik stoppe å spille. Å ha AirVox nært hodet betyr også at man får høyttaler med lyd svært nært øret. Begge disse tingene kan avhjelpes ved å koble til en ekstern høyttaler med lydkabel fra iPad/iPhone. Da kommer lyden ikke så nært øret, og en hjelper kan pause instrumentet. Med et slikt oppsett kan AirVox fungere som instrument for en person i et band eller i en musikkgruppe. Man kan velge skala og grunntone som passer til musikken/akkordskjema som resten av gruppen spiller. Lydene i AirVox er ganske «solistisk», så de passer kanskje best til å spille improviserte soloer.

Kompatibilitet

Kompatibel med iPad, iPhone og iPod touch.

Veiledning til bruk av appen

Denne videoen fra utvikler viser bruk av appen:

I denne videoen finner du mer informasjon om SKUG-senteret:

 

Tips og ideer til bruk av appen

Hvis enheten festes til en festearm kan den plasseres slik at man for eksempel kan spille med hodet, haka, en fot eller hva som passer best for den enkelte.

Tilgjengelighet

Relaterte apper

Waveband

Spor fra din side.

Brukererfaringer

nav_pos_logo_RGB Nav samarbeider om innhold med Statped Læringsressurs Statped Læringsressurs